+36 30 288 7668 info@ceremoniamesterno.hu

Blog – szakértői cikkek

KÜLFÖLDI ESKÜVŐ? – NEM BIZTOS, HOGY DRÁGÁBB?!

Avagy

Pár hete szembesültem a ténnyel, hogy akár Toszkánában is lehet esküvőm és nem biztos, hogy többe kerülne, mint Budapesten.

Somorjai Ilona női ceremóniamester, már 2002 óta van jelen folyamatosan esküvőkön. Az első 10 évben inkább zenekaraival és énekhangjával vette ki részét a jó hangulat megteremtéséből, de idestova 4 éve már annak, hogy kitalálta a „ceremóniamesternő projectet”.

 

  • -Beszélgettünk már sok témáról a riportjainkban, most a külföldi esküvő megrendezésének kérdését próbáljuk röviden feszegetni. A közelmúltban a romantikus Toszkánában töltöttél el pároddal pár napot. Mit tapasztaltál?

– Igen! Egy csodálatos helyen jártunk, ahol nem mellesleg rendszeresen vannak esküvők. Többen kerestek meg már az évek alatt, hogy szeretnének, toscánai vagy tengerparti esküvőt, de mivel nem volt megfelelő kapcsolatom, kénytelen voltam átirányítani az illető párokat. Nagyon boldog vagyok, hogy mostantól tudok segíteni. Nem csak, egy nagyszerű helyszínt ismerhettem meg a Relais La Costának köszönhetően, hanem egy magyar tulajdonos hölgyet, Ágit is, aki hasonlóan hozzám, imádja a munkáját. De természetesen párja Paolo is mindenben a segítségére van, hogy éttermük és apartmanjaik különleges, akár életre szóló élményt nyújthassanak vendégeik számára.

  • -A képek magukért beszélnek, de az olvasókat nyilván az érdekli a legjobban, hogy mennyibe kerülne ott egy esküvő és hány fő befogadására alkalmas a helyszín?

A Relais La Costa kb. 80 -100 fős esküvőt tud kényelmesen befogadni, és 40 embert tud elszállásolni. De a környéken még van apartman bőven, többek között ezért is főnyeremény Ági! Ha szükséges, tud segíteni bármiben. Számokat nem fogok írni, mert nehéz is lenne pontosítani ily módon, de a lényeg, hogy a násznép elszállásolásával minimum két éjszakával, menüvel, bulival nagyjából olyan számot kapunk, mintha itthon rendeznénk Budapesten kb. 150 – 200 fős esküvőt egy teraszos étteremben. Érdemes tehát elgondolkodni, ha valaki valóban különleges élményt szeretne megélni a szűkebb családjával és legjobb barátaival.

  • -És vajon valóban össze lehet ott házasodni?

– Ági mindent el tud intézni és ő maga is szakképzett szertartásvezető. A polgári szertartás helyszíne csodálatos! De külön jó hír, hogy a panziótól pár méterre van egy gyönyörű templom és ott is tartottak már több összeadást.

  • Várható a közeljövőben közös esküvő, amit már együtt szerveztek Itáliában?

 

– Nyilván mi készen állunk. Ági és én egyet értünk abban, hogy eddig is jó és egyedi lagzik voltak náluk. De ha ehhez még hozzáadjuk az én itthoni előszervezési – ottani levezénylési munkámat és a zenei lehetőségeket, akkor aztán tényleg felejthetetlen, de mindenképpen rendkívül kivételes élménnyel ünnepelhetjük a leendő házasok nagy napját.

Relais La Costa – Toscana

https://www.facebook.com/relaislacosta.italy/

https://www.lacosta.it

Via Coppoli 19-27
Montefollonico, Toscana, Italy
NYITÓTÁNC VAGY NEM NYITÓTÁNC – EZ ITT A KÉRDÉS!

Avagy

„Menjünk tánctanárhoz vagy hagyjuk az egészet…?”

Somorjai Ilona női ceremóniamester, már 2002 óta van jelen folyamatosan esküvőkön. Az első 10 évben inkább zenekaraival és énekhangjával vette ki részét a jó hangulat megteremtéséből, de idestova 4 éve már annak, hogy kitalálta a „ceremóniamesternő projectet”.

 

  • Mennyire tartod fontosnak, hogy az esküvő programjain belül, legyen „Nyitótánc”, melyet természetesen az ifjú pár táncol?

Nyilván, ha egy egész kis létszámú esküvőről van szó, ahová talán még egy ceremóniamester sem szükséges feltétlen – ez esetben nem tartanám annyira kardinálisnak a nyitótáncot. De ha már egy kicsivel nagyobb vendégseregben, és buliban gondolkozunk – akkor véleményem szerint fontos! Azt gondolom, hogy az esküvő, mint esemény egy „oda-vissza megtiszteljük egymást” eset. Hiszen mi meghívunk, hogy légy velünk a nagy napunkon – hozz ajándékot, de cserébe kapsz kedvességet, előzékenységet, welcome italt, programokat, vacsorát, akár szállást, és nem utolsó sorban a buli előtt egy nyitótáncot. Mindentől függetlenül, ha valaki kategorikusan kijelentené, hogy márpedig „náluk nem lesz nyitótánc” – akkor biztosan javasolnék valami kis programot helyette, hiszen valamilyen formában csak el kell indítani a mulatságot. A legrosszabb esetben a zenekart vagy a Dj.-t konferálnám show szerűen – csak, hogy valami mégis történjen, ami figyelemfelkeltő…

  • Mennyire gyakori, hogy a párok nem akarnak Nyitótáncot?

Az nagyon gyakran előfordul, hogy egy kicsit tévhitben vannak ezzel kapcsolatban. Vagy azért, mert nem voltak az utóbbi években sok esküvőn vagy, éppen azért mert voltak és esetleg láttak néhány számukra „eltúlzott”, akár agyon koreografált nyitótáncot. Persze ebben is nehéz igazságosnak lenni, hogy melyik tánckoreográfia túl sok és melyik pont jó?! Mert alapvetően, minden energia, amit a pár egy ilyen tanulási folyamatba befektet – ha jól sikerül, ha nem – tiszteletreméltó. Nekik sokszor már maga a szereplés is nehéz ennyi ember előtt és érthető, ha sokan félnek ettől a programponttól. Éppen ezért meg szoktam nyugtatni őket, hogy azzal sincs semmi baj, ha ez a tánc, csak jelképes! Aki szeretne és ideje engedi, járjon el tánctanárhoz és tanuljon be egy mutatós koreográfiát – biztos, hogy sikerük lesz! De akiknek nincs ehhez kedve, ők csak nyugodtan válasszanak egy szép lassú – közép tempós, szép szerelmes dalt, ami mindkettejüknek tetszik és „szalon pózban” lassúzzanak egyet, vagy ha tudnak keringőzzenek egy kicsit.

A JÓ HANGULAT ALAPJA: EGY JÓL IDŐZÍTETT „WELCOME PARTY”

  • de annak elmaradása amennyiben szükséges lett volna – mindenképp hangulatromboló hatású

Somorjai Ilona női ceremóniamester, már 2002 óta van jelen folyamatosan esküvőkön. Az első 10 évben inkább zenekaraival és énekhangjával vette ki részét a jó hangulat megteremtéséből, de idestova 4 éve már annak, hogy kitalálta a „ceremóniamesternő projectet”. Határozottan hisz abban, hogy egy nő is tud jól irányítani, sőt empátiájával, nyitott életszemléletével és nem utolsó sorban 20 éves színpadi tapasztalattal a háta mögött – úgy gondolja, sokszor többet is tud nyújtani a menyasszonyok számára, mint ha férfi lenne…

Ebben a cikkben most a „Welcome Party” avagy a Vendégváró Parti jelentőségéről fogunk beszélgetni. Miért gondolod úgy, hogy fontos tényező lehet egy esküvő folyamatában a „Welcome”?

Nagyon elterjedt, hogy egy napon van a polgári és az egyházi szertartás. Előfordul, hogy mindent sikerül az esküvői vacsora helyszínére szervezni a teraszra vagy a kertbe, de gyakoribb, hogy a násznép mozgatva van. Mivel az esküvők, általában nyáron vannak – jó eséllyel meleg van. A bajok ott kezdődnek, amikor a szertartások miatt akár két-három órán át szomjaztatjuk és éheztetjük a vendégeket – ez eléggé megalapozza a hangulatukat és sajnos nem biztos, hogy könnyen túl tudnak lendülni a kedvvesztésükön. Ez elkerülhetetlenül negatívan befolyásolhatja az esküvő hangulatának kimenetelét is. Amennyiben több az idősebb ember, egyre nagyobb az esélye annak, hogy a bulizós „kemény mag” csak néhány emberből fog állni és így jóval hamarabb véget érhet az esküvői parti, mint azt eredetileg időben terveztük és foglaltuk a szolgáltatóknál, illetve a helyszínnél. Mindig úgy szoktam érzékeltetni a párokkal, hogy miért fontos tényező a Welcome, – legalábbis, amikor véleményem szerint a program menete miatt elengedhetetlen lenne – hogy fordítsák meg a helyzetet, és képzeljék magukat vendégnek a saját esküvőjükön. Természetesen sokszor megértem őket, hiszen nem olcsó mulatság egy lakodalom, de elég sok olyan alternatív megoldást lehet kiötleni, ami esetleg kicsit költségkímélőbb, ám mégis tükrözi a figyelmességet, odafigyelést vendégeik részére

MIÉRT NŐI CEREMÓNIAMESTER?

Somorjai Ilona női ceremóniamester, már 2002 óta van jelen folyamatosan esküvőkön. Az első 10 évben inkább zenekaraival és énekhangjával vette ki részét a jó hangulat megteremtéséből, de idestova 4 éve már annak, hogy kitalálta a „ceremóniamesternő projectet”.

– Mennyire megszokott, hogy egy hölgy legyen a ceremóniamester?

Egyáltalán, nem megszokott. Ebben a szakmában is inkább a férfiak vannak többségben. De azt gondolom, hogy akinél viszont működik nőként a levezénylés – szervezkedés, az általában jól csinálja, és a menyasszonyok körében is egyre népszerűbbek a női szolgáltatók… Kifejezetten kedvelik az arák, azt a helyzetet, hogy olyan mintha a legjobb barátnőjük segédkezne az esküvőjük szervezésében. Mindent el mernek mondani, meg mernek kérdezni…nincsenek tabu témák…és nyilván nőként mi máshogy állunk a legutolsó kis„problémához” is, hiszen teljes mértékben azonosulni tudunk az érzéseikkel.

– Szerinted, miért van szükség az esküvőkön manapság ceremóniamesterre?

10 – 15 éve még csak vőfélyek voltak. A kicsit modernebb esküvőkön, meg maximum senki nem irányított… lezajlott a nagy nap így is – úgy is. A ceremóniamesterre való igény azért jelent meg, mert az utóbbi 6-8 évben félelmetesen felgyorsult a világ. Az okos telefonok és villámgyors internet elérés világában még jobban kinyíltak a lehetőségek, és az igények csak egyre nőnek… Egy igazán nívós esküvőn, nem tud a pár figyelni mindenre, hiszen, akkor nem élvezhetnék a saját lagzijukat. Nem beszélve arról, hogy ideális esetben egy esküvőjük van ebben az életben, így annyira nem tapasztaltak. Váratlan eseményekre sincsenek feltétlenül felkészülve, illetve egy sereg dolog eszükbe se jut, hiszen nem ezzel foglalatoskodnak nap, mint nap. Kivétel persze mindenre van, akadnak nagyon kreatív menyasszonyok és vőlegények… Sőt, egy kis esküvő, akár jól lemehet ceremóniamester nélkül is, de még egy kisebb létszámú lakodalomban is elegáns, ha valaki finoman – empatikusan kézben tartja az eseményeket. Ezen a ponton nem mindegy, hogy az a bizonyom irányító személy, milyen személyiség! Persze mindenki az egyéniségre törekszik – akadnak „túlszerepelős”, már-már stand-up-os – vicces CM-ek, aztán van, aki „katonásan”- kimértebben képzeli az irányítást… Igazából én mindig személyes találkozót szoktam javasolni és, hogy anélkül ne döntsenek senki mellett – ellen. 1 órás beszélgetés alatt szinte mindent meg lehet tudni valakiről; megtapasztalhatjuk a személyiségét, a küllemét – igényességét, hozzáállását, és nem utolsó sorban a hozzáértését az esküvőkhöz – nyilván így könnyebb meghozni ezt a rendkívül nagy felelősséggel járó döntést, kit is válasszanak a nap napjukra.

RABOLJUNK, VAGY NE RABOLJUNK – EZ ITT A KÉRDÉS!

„Szerencsés-e menyasszonyt rabolni vagy megölheti a bulit?!”

Somorjai Ilona női ceremóniamester, 2002 óta vesz részt esküvőkön. Az első 10 évben inkább zenekaraival és énekhangjával vette ki részét a jó hangulat megteremtéséből, de idestova 4 éve már annak, hogy kitalálta a „ceremóniamesternő projectet”.

Mik a tapasztalataid? Mennyire gyakori a menyasszonyrablás manapság az esküvőkön?

Érdekes módon az ifjú párok nagyobb része ódzkodik a rablástól, de a kedves haverok szinte mindig gondoskodnak arról, hogy ez a fordulat se maradjon ki a nagy nap emlékeiből. Még ha eredetileg kifejezetten kérték is a vendégeket – ne raboljanak! – éjfél fele már megkopnak az elvárások. Éppen ezért én már délutántól hangsúlyozom a mondandóimnál, hogy ha bárki – bármit szervezkedne vagy „problémája” akadna – keressen bátran, szívesen segítek, ezért vagyok. Ezzel a módszerrel általában elérem, hogy szinte mindig kikérik a véleményemet. Így ügyesen be tudjuk tervezni a lopást. Nagyon fontos ugyanis, hogy az esküvői buli hangulata nehogy leüljön – ennyire nem lehet kardinális az a rablás!                                                                                                                             Miért állhat fent annak a veszélye, hogy alábbhagy a jókedv és befárad a hangulat?                    Ideális esetben a menyasszonytánc vagy menyecsketánc végén „illik” felkapni az arát. De a hagyomány szerint, ilyenkor el is kell vinni őt egy kicsit arrébb. Egész pontosan egy másik épületbe, pub-ba vagy bárhová – lényeg, hogy el… Ez az a pont, ami a buli szempontjából veszélyes lehet! Ilyentájt már mindenki kezd fáradni, az alkohol is megteszi hatását…                 Mit érdemes szem előtt tartani, hogy ne lassuljon be a buli? Mire figyeljünk, ha mégis bekövetkezik a rablás?                                                                                                                       Véleményem szerint két dolog lényeges! A legfontosabb, hogy az újdonsült férj, ne félórás feladatokat kapjon a felesége kiváltására – mert eleinte lehet, hogy vicces, de aztán szép lassan belefárad a násznép… Modern esküvőn, én törekednék arra is, hogy a feleség ne kerüljön messzire! Sőt! Akár vissza is hozhatják őt szinte rögtön! Abban a pillanatban, hogy mindenki érzékelte a tolvajlást – a Ceremóniamester is kihirdeti: „Elrabolták a menyasszonyt!” Szépen behozzák, és maguk a rablók osztják ki a vicces feladatokat, de maximum kettőt! Higgyétek el! Nincs annál szórakoztatóbb, mikor az asszony maga is részese a mókás feladatoknak. Jobban fenntartjuk a vendégek figyelmét, és nem veszítjük el őket ideje korán.                                                                                                                                                                       Van még valami, amire mindenképpen felhívnád a figyelmet?                                                                                  Igen! Sajnos a balesetveszélyre! Kiemelném, hogy különös tekintettel figyeljünk rablás idején a menyasszony és egymás testi épségére! Illuminált állapotban, fáradtan, mindenkinek tompább a koordinációja, és ha nem figyelünk akár rosszul is elsülhet az eredendően humoros programpont.