Somorjai Ilona női ceremóniamester, már 2002 óta van jelen folyamatosan esküvőkön. Az első 10 évben inkább zenekaraival és énekhangjával vette ki részét a jó hangulat megteremtéséből, de idestova 4 éve már annak, hogy kitalálta a „ceremóniamesternő projectet”.

– Mennyire megszokott, hogy egy hölgy legyen a ceremóniamester?

Egyáltalán, nem megszokott. Ebben a szakmában is inkább a férfiak vannak többségben. De azt gondolom, hogy akinél viszont működik nőként a levezénylés – szervezkedés, az általában jól csinálja, és a menyasszonyok körében is egyre népszerűbbek a női szolgáltatók… Kifejezetten kedvelik az arák, azt a helyzetet, hogy olyan mintha a legjobb barátnőjük segédkezne az esküvőjük szervezésében. Mindent el mernek mondani, meg mernek kérdezni…nincsenek tabu témák…és nyilván nőként mi máshogy állunk a legutolsó kis„problémához” is, hiszen teljes mértékben azonosulni tudunk az érzéseikkel.

– Szerinted, miért van szükség az esküvőkön manapság ceremóniamesterre?

10 – 15 éve még csak vőfélyek voltak. A kicsit modernebb esküvőkön, meg maximum senki nem irányított… lezajlott a nagy nap így is – úgy is. A ceremóniamesterre való igény azért jelent meg, mert az utóbbi 6-8 évben félelmetesen felgyorsult a világ. Az okos telefonok és villámgyors internet elérés világában még jobban kinyíltak a lehetőségek, és az igények csak egyre nőnek… Egy igazán nívós esküvőn, nem tud a pár figyelni mindenre, hiszen, akkor nem élvezhetnék a saját lagzijukat. Nem beszélve arról, hogy ideális esetben egy esküvőjük van ebben az életben, így annyira nem tapasztaltak. Váratlan eseményekre sincsenek feltétlenül felkészülve, illetve egy sereg dolog eszükbe se jut, hiszen nem ezzel foglalatoskodnak nap, mint nap. Kivétel persze mindenre van, akadnak nagyon kreatív menyasszonyok és vőlegények… Sőt, egy kis esküvő, akár jól lemehet ceremóniamester nélkül is, de még egy kisebb létszámú lakodalomban is elegáns, ha valaki finoman – empatikusan kézben tartja az eseményeket. Ezen a ponton nem mindegy, hogy az a bizonyom irányító személy, milyen személyiség! Persze mindenki az egyéniségre törekszik – akadnak „túlszerepelős”, már-már stand-up-os – vicces CM-ek, aztán van, aki „katonásan”- kimértebben képzeli az irányítást… Igazából én mindig személyes találkozót szoktam javasolni és, hogy anélkül ne döntsenek senki mellett – ellen. 1 órás beszélgetés alatt szinte mindent meg lehet tudni valakiről; megtapasztalhatjuk a személyiségét, a küllemét – igényességét, hozzáállását, és nem utolsó sorban a hozzáértését az esküvőkhöz – nyilván így könnyebb meghozni ezt a rendkívül nagy felelősséggel járó döntést, kit is válasszanak a nap napjukra.